A gluténmentes étrend és az autoimmun betegségek kapcsolata

gluténmentes, gluténérzékenység

Sokszor ha megkapjuk a diagnózist, hogy glutén érzékenyek vagyunk, összedől a világ. Most akkor mit lehet enni, hogyan lehet főzni, mit vigyek uzsonnára stb. Ilyen, és ehhez hasonló kérdések kavarognak a fejünkben.

Nagyon sokan nem tudják, de a glutén nem csak puffadást és emésztési problémákat okoz, hanem ennél egy sokkal súlyosabb, összetettebb problémát, az áteresztő bélszindrómát (ÁBSZ).

Mi az áteresztő bélszindróma?

Az autoimmun betegek száma az utóbbi években rohamszerűen megnövekedett. Ez a rejtélyes betegség számos panaszt okozhat, és csak hosszas kivizsgálás után mutatja meg valódi arcát. A szivárgó vagy más néven áteresztő bélszindróma számos civilizációs betegségek fő oka.

Gondoltad volna, hogy autoimmun betegség a cukorbetegség, a különböző pajzsmirigy betegségek, az irritábilis bélszindróma (IBS) és maga az allergia is?

A vizsgálatok arra mutattak rá, hogy szinte minden autoimmun és krónikus gyulladásos betegség hátterében megtalálható a szivárgó bél szindróma.

A belek feladata az, hogy magában tartsák a méreganyagokat, vírusokat, baktériumokat, gombákat és a megemésztetlen élelmiszer-részecskéket. Ha a bélfal áteresztővé válik, tulajdonképpen bármi átjuthat a bélfalon keresztül a véráramba, és ezzel gyulladást okoz az egész testben.

Mitől válik áteresztővé a bélfal?

Ezt sok minden okozhatja, számos gyógyszer és szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők, a helytelen táplálkozás, a stressz, és sajnos a helytelen táplálkozás is.

A gabonák nagy mennyiségben tartalmaznak fitátokat és lektineket, melyek a szervezetünkben károsítják a bélfalat és szervezetszintű gyulladást okozhatnak. 

A glutén intolerancia tehát szivárgó bélszindrómához vezet.

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az autoimmun betegségek gyógyíthatatlanok, de a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy helyes táplálkozással tünetmentessé tehető és bárki teljes életet élhet autoimmun betegként is!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.